Kan en mal verkligen flyga?

En absolut sanningsenlig fiskehistoria levererad till Österåkers sportfiskeklubb av Björn Molin på direkt order av Pelle Lindskog.

Du som inte har så mycket att göra om dagarna måste skriva en fiskehistoria till vår medlemstidning sa Per Lindskog till mig. Tja, Du vet hur det är med fiske-historier, allt behöver inte vara 100% sanningsenligt. Jag lovade att försöka skriva en fiskehistoria men bara om den både blev sanningsenlig och intressant skulle jag överlämna den till Pers fjälliga händer för publicering i tidningen.

Jag grubblade på problemet dag och natt, hur skulle mina mörtar och decimeter-långa aborrpinnar kunna framstå som intressanta? Jag rannsakade mitt minne och hamnade till slut hos min pappa och en fullkomligt sann historia om flygande malar. För att vara tydlig, inte sådana malar som Du brukar bekämpa genom att kasta så kallade malkulor på, i syfte att döda. Nej det är den mycket mytomspunna fisken mal, som bland annat finns i Båven, historien handlar om.

Mamma och pappa hade en gång i tiden ett sommarställe vid sjön Båven utanför Nyköping och det var där den spännande historien om flygande malar hade sitt ursprung. 

Min pappa som är både hygglig och normal, vilket i och för sig kan verka aningen onormalt i dessa tider, mötte mig och min fru på parkeringen vid sommarbostaden svart runt ögonen och med glänsande pupiller. 

Är Du eller mamma sjuka undrade jag, men ett neurotiskt huvudskakande förnekade detta. Pappa var frånvarande under hela tiden av vårt besök och bar sig mycket underligt åt. Det är nog problem med korsordet sa min mamma lugnande. Jag kastade ett öga i det korsord som låg på köksbordet och såg frågan ”söker fiskaren vid Nilen” fem bokstäver. Jag krafsade snabbt ner ”Kairo” och hoppades på ett snabbt tillfrisknande av pappa.

Nåväl, dagar blev till veckor. Veckor blev till månader. Månader blev till år. Pappa var som förr i tiden men ville aldrig tala om den dagen när jag fixade korsordet och blicken varit irrande. En dag fick jag dock sanningen serverad av pappa, han hade sett en fisk med örnvingar som dök upp och ner under Båvens vattenyta.

Efter ett par upp och nedstigningar av den flygande fisken hade min pappa insett att någonting gått snett i huvudet och snabbt tagit fram sitt korsord för att som man säger möta den lede i en normal situation av livet. Då anlände jag och min fru och resten vet ni redan.

Anledningen till det snabba tillfrisknandet var att pappa till slut ”biktade” sig för en lantbrukare på orten som snabbt klargjorde att även han sett detta fenomen en gång i sin ungdom vid Båvens strand. Även i hans fall infann sig det stora mörkret och en fruktan över kapaciteten på det egna sinnets bärkraft tills han en dag fick upp en Mal i ett fiskenät med ett par fötter av en fiskgjuse sittande vid varsin sida av ryggfenan. 

Det visade sig vid en kontakt med en s.k. naturvetare att en fiskgjuse inte kan släppa taget om ett byte när klorna väl trängt in i kroppen. Det troliga var att min pappa sett en fiskgjuse dras ner i djupet av en alltför stor fisk och det troliga var att det var den jättemal som tidigare synts till i området. Detta var min intressanta sannskildring av en mal med örnvingar som uppenbarade sig i Båven våren 1986 och som så när fick min pappa att tappa tron på sitt eget omdöme.

Kanalrådet Björn Molin

Return to Top
Besök mig på Facebook