Funderingar ur mitt medborgarperspektiv

Av Anders Larsson

Jag besökte tillsammans med en granne som bor i samma område som jag själv för första gången ett kommunalfullmäktige måndagen den 29 september.

Det är underligt att jag aldrig tidigare funderat över politik, men det beror kanske på att både jag och min fru kommer från familjer som av tradition alltid befunnit sig på den politiska högerkanten. Jag har blivit mycket fundersam över hur värderingarna hos moderaterna förskjutits åt vänster efter valet, jag känner inte längre igen ”mitt” parti.

Efter en genomläsning av Björn Molins hemsida och då speciellt det som avhandlas under rubrik Häxprocessen i Österåker blev jag både besviken och uppgiven, kan det verkligen gå till på detta sätt i min hemkommun?  Vi, jag och en granne från Margretelund beslutade oss för att besöka ett kommunalfullmäktige.

Vi är efter mötet mycket tveksamma på om vi över huvud taget ska rösta i kommunvalet 2010. Vi kan inte tänka oss att rösta på något av partierna till vänster och då återstår de övriga ”borgerliga” partierna. Vi har aldrig skådat en så uppgiven och undfallande församling. Inte ens när ledamoten från moderaterna Tage Lundberg , en stund efter ett inlägg om bristande ekonomiskt ansvar utbrast: “Nu har vi hört vad en sosse och en roslagspartist tycker i frågan, har någon annan av ledamöterna en uppfattning som ni vågar framföra?”. Inte ett ljud till svar från någon av våra folkvalda!!! De tomma blickar vi skådade i tv-monitoren från kafferummet visade att våra onda aningar varit riktiga.
Mod att stå för en åsikt och framföra den finns inte i det gäng vi medborgare röstat fram att vara våra representanter i kommunalfullmäktige.

Molins intressanta frågor angående Ingela Gardners mans uttalande i Södra Roslagens tidning om att det inte ska byggas några hyresrätter lämnades därhän, av tidsbrist. Frågan om plundringen av allmännyttan som Molin motionerat om besvarades inte heller av samma skäl. Vi struntar nu i politiken eftersom vi inser att kommunalfullmäktige har en mycket bred majoritet av ledamöter som saknar kurage att framföra åsikter och som inte ens vågar rösta utan att först ha sneglat på väggtavlan hur kamraterna runtomkring röstat. Kommunalrådet Gardners spydigheter mot dem som ifrågasatte någonting i handlingarna hedrar inte henne och stärker inte heller vår tilltro till den församling som förvaltar våra skattepengar.

Två frågor till Molin: Varför redovisas konsultkostnaderna i byggnadsnämnden som en investeringskostnad och varför tror du att folkpartisten svarade så svävande på din fråga om flytten av biblioteket?
Intressant är att om inte denna person upprepat att du, Molin, hade startat denna blogg så hade vi inte hittat den.

Anders Larsson