Radikalt förslag: ”Kör Norviks muddermassor till soptippen”

Björn Molin som är före detta kommunalråd i Österåker föreslår att Stockholms Hamn lägger muddermassor från hamnbygget i Norvik på Österåker kommuns soptipp Brännbacken. Nu ska hamnens konsulter undersöka förslaget.

Sedan soptippen Brännbacken i Åkersberga stängdes år 2001 har miljö- och återvinningsföretaget Ragnsells fått uppdraget att täcka hela sopberget med 800 000 ton lera.
Nu har det före detta kommunalrådet Björn Molin i Österåker kommit med förslaget att Stockholms Hamnar ska lägga muddermassorna från det planerade hamnbygget i Norvik på soptippen i Åkersberga. Totalt rör det sig om 1,1 miljon ton muddermassor som Stockholms Hamn måste göra sig av med.
– Att dumpa eländet på annan plats vore helt fel enligt min uppfattning, säger Björn Molin. Gun Rudeberg på Stockholms Hamn AB har tagit emot förslaget. För att se om det är en realistisk möjlighet ska nu Stockholms Hamns konsulter titta på det:
– Jag har vidare befordrat Björn Molins förslag till våra anlitade konsulter på Sweco. Jag kan inte bedöma om det är möjligt, det måste våra experter göra, säger hon.
Stockholms Hamn håller på att undersöka alternativa möjligheter till omhändertagande av muddermassorna. Aspekter som Stockholms Hamn kommer att titta på när det gäller lämpliga dumpningsplatser är bland annat miljöeffekter och kostnader. Det alternativ som man hittills presenterat som det bästa är att dumpa stora delar av muddermassorna, från den planerade hamnen i Norvik i Nynäshamn, i en djuphåla utanför Björkö i Haninge kommun.

Planer på reservat
Både kommunen och länsstyrelsen har sagt nej till att hamnen ska få dumpa massorna i Haninges vatten. För
att stoppa dumpningarna har Haninge kommun planer på att inrätta ett marint reservat i området. Även boende och fiskare i området har uttryck stark motvilja till att massorna ska dumpas i Haninge. Folke Jackson, direktör marknad och kommunikation på Ragnsells, har själv inte hört talas om förslaget:
– Jag kan inte säga om det skulle vara möjligt. Först måste vi veta vad för slags massor det är, hur mycket vatten de innehåller, om vi har tillstånd och när massorna kommer, säger han.

Redan idag pågår ett visst arbete med att täcka över sopberget. Men enligt Björn Molin krävs det sådana enorma massor att det i princip är omöjligt för en lekman att klara av uppgiften att täcka sopberget.
– Här finns det möjligheter att klara av det, med besvär, men möjligheten…